Počeci rukometa u Samoboru
Rukomet se igrao u Bregani od 1952. godine u Društvu za tjelesni odgoj „Partizan“, i u osnovnim školama u Samoboru i okolici, ali bez nekih natjecateljskih formi.
„Samoborske novine“ od 15. rujna 1956. godine spomenule su po prvi puta „mali“ rukomet kao šport kojeg se namjerava pokrenuti u Samoboru.
Zanimanje za rukomet je nezadrživo raslo, pa je u nedjelju, 3. ožujka 1957. godine, a na inicijativu nastavnika tjelesnog odgoja Narodne osmogodišnje škole i škole učenika u privredi, održana osnivačka skupština Rukometnog kluba „Samobor“.
Skupštinu je otvorio dr. Ivo Hrgetić kratkim pregledom razvoja rukometne igre u svijetu i kod nas. Prvi predsjednik je bio Rudolf Levak, a tajnik Vlado Živojinović. Klub je uvršten u prvu natjecateljsku sezonu 1957/58. godine, a natjecao se u II. razredu Zagrebačkog podsaveza. Prvi trener bio je dr. Hrgetić.
U početku bez igrališta, klub je kasnije izgradio prvo igralište pored nogometnog igrališta u Gornjem kraju. Osnovao je i svoje aktive u nekim tvornicama, školama i selima, te potaknuo osnivanje novih klubova. U okviru proslave Dana mladosti 1958. godine organizirao je veliko izlučno natjecanje za Kup Jugoslavije s 43 prijavljene ekipe. Nažalost, rad kluba bio je kratkotrajan. Osnivanjem rukometnih klubova u mnogim okolnim sredinama, većina igrača je prešla u te klubove i Rukometni klub „Samobor“ se ugasio. Najistaknutiji igrači bili su braća Lamot, Mesić, Dostal, Karić i Pašić.
Općinski rukometni centar
Utemeljen je 1958. godine, a 28. travnja 1969. godine promijenio je ime u Rukometni odbor općine Samobor, da bi kasnije djelovao pod nazivom Rukometni savez. Valja napomenuti da je ovakva struktura organizacije u općini bila prva u bivšoj državi i poslužila je kao eksperiment organizacije na općinskoj razini. Cilj je bio objediniti rad svih rukometnih klubova u općini, te organizirati općinsko prvenstvo, kup natjecanja, turnire i prijateljske utakmice.
U sastavu Rukometnog centra (kasnije saveza) bile su sljedeći rukometni klubovi: Rukometni klub „Samobor“, Rukometni klub „Mladost“, Rukometni klub „Rudar“, Rukometni klub „Partizan“, Rukometni klub „Sloga“ – Sveta Nedjelja, Rukometni klub „Mladost“ – Sveti Martin, Rukometni klub „Konščica“, Rukometni klub „Kristal“, Rukometni klub „Zastava“, Rukometni klub „Automehaničar“, Rukometni klub „Osvit“, Rukometni klub „Gradna“, Rukometni klub „Jastreb“ – Vrhovčak, Rukometni klub „Fotokemika“, Rukometni klub „Japetić“ i Rukometni klub „Elektron“.
 U radu Rukometnog saveza općine Samobor treba istaknuti Rudolfa Levaka, Josipa Leopolda i Tomicu Mihića koji su obnašali dužnosti predsjednika, kao i agilne tajnike Emila Bakala, Ljupčeta Rizmanovskog, Josipa Skendrovića i Zvonka Papeša.
Rukometni klub „Mladost“, Samobor
Rukometni klub „Mladost“ je utemeljio 1959. Željko Zlatić, tadašnji nastavnik u školi učenika u privredi. 1959/60. godine brigu o klubu vodio je Branko Stopić, a nakon toga najviše se spominje Josip Leopold koji je kreirao daljnji razvoj muškog i ženskog rukometa, češće kao organizator, a kada je zatrebalo, i kao trener.
Klub je od prvog dana okupljao veliki broj rukometaša, a u redovitom prvenstvu nastupale su i po tri momčadi (Zagrebačka zona, Općinska liga, pionirska liga). Klub je osvojio više puta kup Samobora, a gostovao je širom Hrvatske. Mijenjale su se generacije koje su zastupale boje kluba, ali je u nezaboravnom sjećanju ostala igra koju je pružila jedna od prvih generacija: Vibovec, Dostal, Mesić, A. Lamot, Telišman, F. Lamot, Kovačević, Grgat, Lucarić, Drešar, Baričević, Benčić, Jaić, M. Lamot, Plazonić, Sokolović, Stanić, Kunštek i Bogovčić.
RK „Mladost”, 1968. godine
Stoje: Šušmak (trener), Mesić, F. Lamot, Vibovec, Plazonić, M. Lamot, Leopold (tajnik društva)
Čuče: Jajić, Brekalo, Telišman, Dostal, A. Lamot, Žokalj
U okviru muškog sastava Rukometnog kluba „Mladost“, a pod okriljem športskog društva „Mladost“, Samobor pokrenut je 1973. godine ženski rukometni klub „Mladost“. Utemeljitelji kluba bili su Ivica Rukavina, Bojan Dostal i Tomislav Mihić.
Osamdesetih godina u okviru muškog sastava Rukometnog kluba “Mladost” najaktivniji su bili Josip Koletić, predsjednik kluba, Franjo Lamot, trener seniorske momčadi i tajnik kluba Tomislav Mihić. Rukometaši „Mladosti“ natjecali su se pretežno u Međuopćinskoj ligi. U povijesti kluba posebno treba istaknuti uspješnu sezonu 1986/87., kada je seniorska momčad RK „Mladost“ osvojila Međuopćinsko prvenstvo Zagreba i kao premoćni pobjednik kvalifikacija stekla pravo nastupa u Hrvatskoj regionalnoj ligi Centar. U kvalifikacijama u Ivanić-Gradu za momčad „Mladosti“ su nastupali Brekalo, Martinović, Mavračić,Štajnkler, Modrić, Lisec, Cvetković, Đakovac, Pavošević, Fresl, Koletić, Ciglar, Močnik, Orsag, Beketić, Komin, Purić, Džimbeg, Kuhar, Boršić i Telišman.Trener je bio Vlado Štajnkler.
RK „Mladost”, 1977. god.
Stoje: J.Koletić, D.Koletić,S.Đakovac. D.Engel, K.Lucić, D.Lisec,
Čuče: Ž.Rešetar, M.Vuletić,B.Dostal, P. Balaban, R.Bermanec, Z.Džimbeg
RK „Mladost”,1987. god.
Stoje: V.Štajnkler, J.Koletić, D.Ciglar, D.Lisec, M.Mavračić, S.Đakovec, Z.Modrić, T.Fresl
Čuče: D.Pavošević, S.Martinović, V.Cvetković, K.Močnik, I. Brekalo, D.Orsag
Zbog velikih ambicija prvih sastava muškog i ženskog ogranka Rukometnog kluba “Mladost”, 1989. godine je došlo do odvajanja muškog od ženskog sastava iz dotadašnjeg kluba „Mladost“.
Rukometni klub „Samobor“
U trenucima utemeljenja Republike Hrvatske, momčad Rukometnog kluba „Samobor“ natjecala se u Međuopćinskoj ligi pod vodstvom nove uprave. Predsjedničku dužnost obnašao je Željko Lucarić, tajničku Dražen Bortas, a trener je bio Mladen Tušek. Momčad, formirana od juniora, osvojila je prvo mjesto te je u kvalifikacijama održanim u Samoboru, osvojila 1. mjesto i ušla u II. hrvatsku rukometnu ligu – Sjever.
U sezoni 1992/93. momčad „Samobora“ nastupala je najčešće u sastavu: Varda, Pervan, Mastelić, Cingulin, Kušić, Bogovčić, Stanec, Grgat, Brekalo, Tanković, Džimbeg i Žitković. Na kraju prvenstva klub je osvojio 8. mjesto. Za klupskog tajnika izabran je bio Miro Siketić.
U sezoni 1993/94. za predsjednika kluba bio je izabran Mladen Bertoša, a za trenera Damir Sertić. Nakon odlaska trenera Mladena Tušeka klub su napustili igrači Mario Stanec, Hrvoje Kušić i Duško Bogovčić i otišli u redove prvoligaša „Medveščaka“ u Zagreb. Klub je imao u toj sezoni više kriznih stanja, a spas od ispadanja izboren je u posljednjem kolu, u gradskom derbiju protiv „Rudara“.
Nažalost, u sezoni 1994/95. zaredali su lošiji rezultati. Niz objektivnih i subjektivnih razloga je utjecao da klub, koji je imao značajno mjesto u sportu grada, prestane s djelatnošću. U klubu je ponikao Igor Kos, kasnije reprezentativac Hrvatske i igrač RK„Badel 1862“ iz Zagreba.
Rukometni klub “Mladost ’09”
Osnovan 2009 od strane nekoliko rukometnih entuzijasta predvođenih Mariom Stanecom i Milan Jelenić
U početku je klub okupljao mlađe uzraste, te Seniorski sastav u kojem su kroz natjecanja prolazila mnoga rukometna imena sa našeg područja.
Jače ekipiranje i okupljanje većeg broja djece mlađih uzrasta započelo je oko 2012. godine kada su u klubu kao treneri radili sa mlađim uzrasnim kategorijama Mario Stanec, Darko Štuka i Hrvoje Babić.
Natjecali su se na razini ZG Županije u sustavima natjecanja dječaka, mlađih kadeta i kadeta. U to vrijeme Predsjedništvo kluba su sačinjavali Nikolina Grom Rađa, Andrea Ternjej, Nikolina Franjko od 2013-2015, a treneri su bili Mario Stanec, Darko Štuka, te proslavljeni rukometaš intenacionalac koji je ponikao u Samoborskom rukometu – Igor Kos.
2015. dolazi do smjene Predsjedništva kluba, te od tada, pa sve do današnjih dana klub vode Andrea Ternjej, Ivančica Mikulčić, Goran Vuković (tajnik) sa ostalim članovima Uprave, a treneri u klubu su: Darko Štuka, te na mjesto Igora Kosa dolazi novi trener Duško Bogovčić. Promjene u strategiji kluba su vidljive, te igrački kadar raste iz dana u dan. Klub sudjeluje na nekoliko rukometnih turnira, što lokalnih, što međunarodnih, na kojima ostvaruju zapažene rezultate.
U sezoni 2015/2016 dolazi do smjene trenera mlađih kadeta, te kormilo preuzima Samoborski rukometni olimpijski pobjednik iz Atlante – Vladimir Šujster koji se sa njima natječe u 2. Hrvatskoj mlađe kadetskoj rukometnoj ligi. Trener Duško Bogovčić i dalje nastavlja rad s kadetskim sastavom u sustavu natjecanja u 2. Hrvatskoj kadetskoj rukometnoj ligi. Sudjelovanje na rukometnim turnirima se nastavlja i dalje, te su naši rukometaši postali sve prepoznatljiviji na lokalnoj i globalnoj rukometnoj sceni.
U sezoni 2016/2017 klub broji cca 35-40 igrača, od kojih u sustavu natjecanja sudjeluju Kadeti (2. Hrvatska kadetska liga) i Mlađi kadeti (2. Hrvatska mlađa kadetska rukometna liga).
Trenutno se broj igrača kreće oko 50, od najmlađih (2008 i mlađi), pa sve do Seniorskog sastava (2002 i stariji). Treneri su Duško Bogovčić i Danijel Ložnjak.
U sustavu natjecanja u sezoni 2017/2018 sudjeluju Seniori (Međužupanijska liga), Mlađi kadeti (2.Hrvatska Mlađe kadetska rukometna liga), Dječaci (1. Hrvatska rukometna liga dječaci). Treneri u klubu su Duško Bogovčić (seniorski sastav i dječaci), Danijel Ložnjak (mlađe kadetski sastav), te stručno-sportski suradnici Mladen Tušek i Antonio Mikulčić.
Top